[x] Görsel: Ur-Nammu yazıtından kısmi görüntü. (görselin anlamı için sayfa sonuna bakın lütfen)
A call from the Design Olympiads to the designers all around the earth to become jurors and representatives at the Design Olympiads!
[x] Görsel: Ur-Nammu yazıtından kısmi görüntü. (görselin anlamı için sayfa sonuna bakın lütfen)
Tasarım Olimpiyatları, tarihi Sanat Olimpiyatlarının kültürel devamı niteliğinde, bağımsız, gelir elde etme amacı olmayan, sosyal sorumluluk ve mesleki idealler çerçevesinde düzenlenen bir tasarım değerlendirme ve ödüllendirme programıdır. Tasarım Olimpiyatları: mimarlık, peyzaj mimarlığı ile şehir ve bölge planlaması bilim ve meslek alanlarını kapsamaktadır. Tasarım Olimpiyatlarında, katılımcı tasarımlar kendi alanlarının en yetkin jüri üyeleri tarafından yansız olarak değerlendirilir. Doğru ve tarafsız çalışan bir tasarım değerlendirme süreci sonucunda, değerlendirmede en yüksek puanı alan tasarımların müelliflerine modern tarihin en yüksek onursal tasarım ödülleri verilir.
Tasarım Olimpiyatları hakkındaki tüm bilgilere aşağıdan ulaşılabilir.
Olimpiyatların tarihi M.Ö. 700'lü yıllara, Antik Yunan dönemine kadar uzanır. Zamanla tüm insanlığın kültürel değeri haline gelmiş olan Olimpiyatlar, bugünkü halini 1800'lü yılların sonlarında almıştır. 1912 yılında İsveç'in Stockholm kentinde düzenlenen Olimpiyatlarda; mimarlık, müzik, heykel ve resim sanatları dallarında yarışmalar ilk kez Sanat Olimpiyatları adı altında düzenlenmiş ve zamanla Kültür Olimpiyatları olarak anılmaya başlanmıştır.
Kurucu Dr. Günay Erdem, konunun uzmanı bilim insanlarının görüşlerini alarak, aşağıdaki ereklere ulaşmak için Tasarım Olimpiyatlarını yeniden düzenleme sorumluluğunu üstlenmiştir:
Nitelikli tasarımların yaşamın her alanında yaygınlaşmasını sağlamak
Nitelikli tasarımlar üreten tasarımcıların kamuoyu tarafından tanınmasını sağlamak
Yatırımcıların ve işverenlerin nitelikli tasarımlar üreten tasarımcılara ulaşmasını sağlamak
Var-olan tasarım yarışmaları ve tasarım ödüllendirme programlarının sistemlerinden kaynaklı olarak ürettikleri adaletsizlikleri önlemek
Tasarım öğrencilerini desteklemek
Tasarım eğitim programları için bağımsız ortak tartışma zemini oluşturmak
Profesyonel tasarımcıları desteklemek
Kurucu, yukarıdaki ereklere ulaşmak için aşağıdaki temel özellikleri içeren tasarım değerlendirme ve ödüllendirme sistemi tasarlamıştır:
Kişilere veya belirli kurumlara bağlı olmayan ve dolayısıyla tam bağımsız
Kapsayıcı ve herkesin katılımına açık
Jüri üyelerinin, 2 yıllık görev dönemleri halinde, herkesin katılımına açık bir biçimde, akademik ve mesleki çalışmalarının puanlanmasıyla belirlenebildiği, böylelikle, akademik ve mesleki çalışmalar bakımından bulundukları dönemin en yetkin tasarımcılarının doğal olarak her zaman jüri üyesi olmalarının sağlanabildiği
Jüri üyelerinin birbirlerinin görüşlerini etkilemeden değerlendirmelerini yapabildiği
Ödül almış ve alamamış tüm tasarımların kalıcı bir biçimde internet ortamında sergilendiği ve böylelikle, tasarım tarihine kayıt düşülerek, katılımcıların başarılarının dünyanın her yerinden görülebilir ve doğrulanabilir olduğu
Kendi kendini zamanla güncelleyebilen ve geliştirebilen
Tasarım Olimpiyatları, kendi kendini sürekli olarak geliştirmek üzere güncelleyebilen, sportif erdeme (İngilizce: fair-play) inanan tüm tasarımcıların katılımına açık ve aşağıdaki birimlerden oluşan bir yapıda tasarlanmıştır.
Kurucunun görevi, Tasarım Olimpiyatlarının sistemini kurmak ve sistemin kusursuz bir şekilde çalışmasını sürdürmek için Yürütme Kurulunun (YK) ve Danışma Kurulunun (DK) önerilerine göre sistemde gerekli güncellemeleri gerçekleştirmektir. Kurucu, zamanla tüm sistemsel görevlerini YK üyelerinin oluşturacağı kurula devredecektir.
Tasarım olimpiyatları sisteminde görev alan tüm kurul ve kişilere yol gösteren bir kuruldur. Tüm kurulların, jürilerin ve değerlendirme sisteminin oluşturulmasına ve işlemesine ilişkin önerilerde bulunur. Konusunda en yüksek düzeyde bilgi ve deneyimi olan akademisyen ya da meslektaşlar arasından seçilirler. Görev süreleri 4 yıldır.
Kurucu, kendi alanlarında çok önemli katkılar sağlamış olan uzman bilim insanlarını davet ederek Kurucu Yürütme Kurulunu (KYK) oluşturmuştur. Yeni Yürütme Kurulu (YK) üyelerinin katılımıyla kısa sürede KYK'nun YK'na dönüşmesi amaçlanmaktadır.
Yürütme Kurulu (YK), Tasarım Olimpiyatları sisteminin yönetilmesi ve geliştirilmesi kapsamında görev yürütür. Bu bağlamda YK üyeleri aşağıdaki kapsamlarda çalışmalar yürütmektedir:
Tasarım Olimpiyatlarının herhangi bir kişi, kurum, kuruluş, stk v.b. etkisi altına girmeden tamamen bağımsız olarak çalışmasını sağlamak.
Kamuoyuna Tasarım Olimpiyatlarının sistemi ile ilgili bilgilendirmeler yapmak.
Tasarım Olimpiyatları sisteminin geliştirilmesi için çalışmalar yapmak.
Tasarım Olimpiyatları Hizmet Yürütme Birimi (HYB), Tasarım Olimpiyatları temsilcilerinden ve jüri üyelerinden gelen geri bildirimleri değerlendirmek ve sistemin güncellenmesi için gerekli çalışmaları yapmak.
Jüri üyelerinin belirlenmesine ve jüri üyelerinin projeleri değerlendirmelerine hiç kimsenin etki etmemesini sağlamak.
YK üyelerinin görev süresi 4 yıldır. Herhangi bir YK üyesinin görev süresi dolduktan sonra, jüri üyesi belirleme ölçütlerine göre en yüksek puanı alan jüri üyesi YK üyesi olma hakkını kazanır. Söz konusu hakkı kazanan jüri üyesine YK üyelik önerisi yapılır. Söz konusu jüri üyesi YK üyelik görevini üstlenmek istemezse, üyelik hakkı puan sıralamasındaki bir sonraki jüri üyesine geçer.
Tasarım yarışmaları konusunda akademik ve mesleki çalışmalar yapmış olan ve YK'da görev alarak Tasarım Olimpiyatları sisteminin geliştirilmesine katkı sağlamak isteyen tüm tasarımcılar "Hakkında" sayfasının altındaki "Yürütme Kurulu" sayfasındaki ilgili bağlantıya tıklayarak açılacak olan çevrim-içi forma aşağıdaki bilgileri yükleyerek başvurularını yapabilirler.
500 kelimeyi geçmeyen öz-geçmiş metni
Yüz fotoğrafı (boyut: 600 piksel x 600 piksel, dosya adlandırma şablonu: Ad Soyad.jpg)
500 kelimeyi aşmayan niyet mektubu
Akademik ve/veya mesleki çalışmalarını içeren liste (Format konusunda başvuranlar serbesttir.)
YK üyelik başvuruları kurucu ve görevdeki YK üyeleri tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.
Temsilci Kurullarının (TK) üyeleri, genel olarak nitelikli tasarımları artırmak için çaba sarf eden, sportif erdeme inanan ve bunun tasarım alanında da yaygınlaştırılması için çaba gösteren, bilim ve meslek insanları ile öğrencilerden oluşur. Temsilci Kurullarında (TK) Türkiye'deki tüm tasarım eğitimi veren okulların ve tasarım alanında çalışan meslek birimlerinin temsil edilmesi amaçlanmaktadır.
Temsilciler Kurulu üyelerinin görevleri aşağıdakilerle sınırlıdır:
Bulundukları birimlerde Tasarım Olimpiyatlarını tanıtmak ve temsil etmek. Bu bağlamda, genel olarak Tasarım Olimpiyatlarının neden düzenlenmeye başlandığı, nasıl bir sisteme sahip olduğu, nasıl katılım sağlanacağı ve benzeri konularda bilgilendirmek amacıyla bulundukları ortamda ya da sosyal medyada haberler yapmak.
Medyada Tasarım Olimpiyatları ile ilgili yaptıkları ve gördükleri haberleri HYB'ne göndermek.
Tanıtım etkinlikleri sırasında gelen geri bildirimleri HYB'ne iletmek.
Görevleri sırasında edindikleri deneyimlere göre sistemin daha iyi çalışması için yapılması gereken güncellemeler ile ilgili kişisel düşüncelerini HYB'ne bildirmek.
Temsilciler Kurulu üyeliğinin görev süresi 4 yıl ile sınırlıdır. Temsilci isterse ve ilgili kurullar temsilcinin görevini koşullara uygun olarak yerine getirdiğini saptarsa, temsilcinin görev süresi bir dönem uzatılır.
TK üyeliği için aşağıdaki belgeler gereklidir:
500 kelimeyi aşmayan öz-geçmiş
Yüz fotoğrafı (boyut: 600 piksel x 600 piksel, dosya adlandırma şablonu: Adı Soyadı.jpg)
500 kelimeyi aşmayan niyet mektubu
TK üyeliği koşullarını karşılayan ve kendi alanlarında Tasarım Olimpiyatlarının temsilcisi olmak isteyen tasarımcılar, 'Temsilciler' altındaki 'Temsilci Ol' sayfasından yukarıdaki belgelerle başvuruda bulunabilirler.
TK üyeliği başvurularının ön incelemeleri HYB tarafından yapılır, DK ve YK değerlendirmesi sonucunda YK kararı ile üyelik onaylanır. Niyet mektuplarında yukarıda belirtilen görevleri etkili bir şekilde yerine getirebileceklerini belirten adaylar değerlendirmede öncelikli olacaktır.
Tasarım Olimpiyatlarında Jüri Kurulları üyeliği, tasarım dünyasında üstlenilebilecek en değerli görevlerden biri olarak görülmektedir. Tasarım Olimpiyatlarında, çalıştıkları tasarım alanına en fazla katkı sağlayan tasarımcıların doğrudan jüri üyesi olma hakkını kazandığı bir jüri belirleme sistemi oluşturulmuştur. Bu jüri belirleme sistemi ile kurucu veya kurul üyelerinin bile jüri seçim sürecine etki edemediği bir süreçte, çalıştıkları alana büyük katkı sağlamış olan tasarımcıların jüri üyesi olması sağlanmıştır. Tasarımcıların jüri üyesi olma yetkinlikleri, akademik ve mesleki alanda yaptıkları çalışmalarla ölçülmektedir. Her bir jüri kurulu için en fazla 20 kişilik üye sayısı belirlenmiştir.
Jüri Kurulu üyesi olma hakkını sağlayan ilgili tasarım alanındaki yetkinlik, aşağıdaki kapsamda yapılan çalışmalar ve söz konusu çalışmalardan alınan toplam puana göre belirlenir.
Tasarım alanında yapılmış akademik çalışmalar
Büyük etkileri olan akademik çalışmanın müellifi olmak (tüm yayın türleri ve akademik çalışmalar dahildir) (*)
tek başına müellif olmak: 160 puan
ekip çalışmalarında ilk sırada müellif olmak: 80 puan
ekip çalışmalarında diğer sıralarda müellif olmak: 40 puan
Onaylanmış bir tez hazırlamış olmak (doktora / yüksek lisans): 40 / 20 puan
Kitap yazmış olmak (uluslararası / ulusal)
tek başına yazar olmak: 15 / 10 puan
ekip çalışmalarında ilk yazar olmak: 10 / 7 puan
ekip çalışmalarında diğer sıralarda yazar olmak: 7 / 5 puan
Hakemli dergilerde makale yazmış olmak (uluslararası / ulusal)
tek başına yazar olmak: 8 / 6 puan
ekip çalışmalarında ilk yazar olmak: 4 / 3 puan
ekip çalışmalarında diğer sıralarda yazar olmak: 3 / 2 puan
Kitap bölümü yazmış olmak (uluslararası / ulusal): 6 / 3 puan
Tasarım alanında yapılmış mesleki çalışmalar
Büyük etkileri olan tasarımın müellifi olmak (tüm mesleki çalışmalar dahildir) (**)
tek başına müellif olmak: 160 puan
ekip çalışmalarında ilk sırada müellif olmak: 80 puan
ekip çalışmalarında diğer sıralarda müellif olmak: 40 puan
Tasarım yarışmasında müellif olarak ödül almak (tüm ödüller, tüm mansiyonlar ve tüm satın-almalar dahil) (uluslararası / ulusal)
tek başına müellif olmak: 40 / 20 puan
ekip çalışmalarında ilk sırada müellif olmak: 20 / 10 puan
ekip çalışmalarında diğer sıralarda müellif olmak: 10 / 5 puan
Tasarım müellifi olmak (TMMOB proje hizmet sınıflarına göre: V / IV / III, II, I) (***)
tek başına müellif olmak: 12 / 8 / 6 puan
ekip çalışmalarında ilk sırada müellif olmak: 6 / 4 / 3 puan
ekip çalışmalarında diğer sıralarda müellif olmak: 3 / 2 / 1 puan
(*) Tasarım eğitimini ve mesleki uygulamaları köklü bir biçimde değiştiren akademik çalışmalar. İnsanların yaşam kalitesini ve refahını önemli ölçüde yükselten mesleki çalışmaları üreten akademik çalışmalar. Doğanın onarım ve yenilenmesine olumlu katkı sağlayabilecek mesleki uygulamaların ortaya çıkmasını sağlayan akademik çalışmalar.
(**) İnsanların yaşam kalitesini ve refahını önemli ölçüde yükselten mesleki çalışmalar. Doğanın onarım ve yenilenmesine olumlu katkı sağlayan mesleki çalışmalar. Akademik çalışmaların geliştirilmesine katkı sağlayan mesleki uygulamalar.
(***) Şehir ve Bölge Planlama alanında proje hizmet sınıflarının karşılıkları aşağıdaki gibi kabul edilmiştir:
V için: Kentsel Tasarım Projeleri ,Vaziyet Planı (1/500 veya daha büyük ölçekli) / Kentsel Dönüşüm Planları ve Projeleri / Kentsel Sit Koruma Amaçlı İmar Planları
IV için: Kentsel Tasarım Projeleri,Vaziyet Planı (1/1000 ölçekli) / Arkeolojik ve Tarihi Sit Koruma Amaçlı İmar Planı / Kıyı Kanununa Tabi İmar Planları / Doğal Sit Koruma Amaçlı İmar Planları
III, II ve I için: İmar Planı Değişiklikleri / Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇKB) Kapsamındaki İmar Planları / Turizm Merkezleri ve KTKGB Kapsamındaki İmar Planları / Milli Parklar Kanununa Tabi Alanlar ve Sulak Alanlardaki İmar Planları / İmar Planları (Nazım ve Uygulama İmar Planı Birlikte Yapıldığında) / Köy Gelişme Planları / Uygulama İmar Planları (1/1000) / Nazım İmar Planları (1/5000 - 1/25000) / Parselasyon Planları
Tasarım Olimpiyatlarında jüri üyeliğine başvurabilmek için, yukarıdaki puanlama tablosuna göre aşağıdaki koşulları sağlamak gerekir:
"Tasarım alanında yapılmış mesleki çalışmalarının" 1. veya 2. maddelerin ilk iki alt bentlerinden en az birisini yerine getirmiş olmak.
Jüri Kurulu (JK) üyeliğine adaylık başvuruları yalnızca çevrim-içi başvuru formları aracılığıyla bireysel veya öneri olarak yapılabilir. Adaylar veya aday önerisinde bulunmak isteyenler, ilgili çevrim-içi forma aday ile ilgili aşağıdaki bilgileri ve dosyaları yüklemelidir.
500 kelimeyi geçmeyen öz-geçmiş
Yüz fotoğrafı (boyut: 600 piksel x 600 piksel, dosya adlandırma şablonu: Ad Soyad.jpg)
Adayın e-posta adresi
Yukarıda ayrıntıları verilmiş olan puanlama tablosuna göre adayın "toplam puanı" (Yukarıdaki tanımlara uygun olarak adayların "toplam puanı" önceden hesaplanmış olması gerekir.)
"Toplam puanın" hesaplanmasında kullanılmış olan akademik çalışmalar listesi (APA stilinde) (Liste örneğine aşağıdan ulaşılabilir.)
"Toplam puanın" hesaplanmasında kullanılmış olan mesleki çalışmalar listesi (APA stilinde) (Liste örneğine aşağıdan ulaşılabilir.)
"Toplam puanın" hesaplanmasında kullanılmış olan akademik ve mesleki çalışmalarının listelendiği "Jüri Kurulları Üyesi Olabilme Ölçütleri Tablosu" ("Jüri Kurulları Üyesi Olabilme Ölçütleri Tablosu" dosyası adlandırma şablonu: Ad Soyad.xls) (Tabloya ve tablo içinde yer verilecek olan çalışma örneklerine aşağıdan ulaşılabilir.)
Her aday için doldurulması gereken "Jüri Kurulları Üyesi Olabilme Ölçütleri Tablosuna" aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir.
"Jüri Kurulları Üyesi Olabilme Ölçütleri Tablosu"
Akademik çalışmalar listesi örneği (APA stilinde):
Erdem, G. (2005). An inquiry on the limits of multidisciplinary collaboration in design: Architectural competitions. Master Thesis, Middle East Technical University, The Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Architecture, 84, Ankara. / Erdem, G.'nin alacağı puan: 20
Erdem, G. (2022). Çok katlı toplu konut yapıları bünyelerinde açık ve yeşil mekanlar oluşturma yöntemleri: Ankara örneği. Ph.D. Thesis, Ankara University, The Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Landscape Architecture, 269, Ankara. / Erdem, G.'nin alacağı puan: 40
Erdem, G., & Yılmaz, O. (2022). Kentlerde yapı bünyelerinde açık ve yeşil mekanlar üretme gerekliliğinin değerlendirilmesi. İDEALKENT, 13(35), 138-170. / Erdem, G.'nin alacağı puan: 3
Mesleki çalışmalar listesi örneği (APA stilinde):
Erdem, G., Erdem, Ö. S. ve Aydın, K. (2022). “Türkiye Ay üsleri ulusal fikir yarışması projesi”, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, Bursa Büyük-şehir Belediyesi Bilim ve Teknoloji Merkezi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve GUHEM (Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi), Eşdeğer Mansiyon / Erdem, G.'nin alacağı puan: 10
Yukarıda tanımlanan koşullara uygun olarak ilgili tasarım alanında JK üyesi olmak veya JK üyesi önermek için, 'Jüriler' altındaki 'Jüri Üyesi Ol' sayfasındaki ilgili bağlantıya tıklanarak başvuru yapılabilir.
Yukarıdaki maddeler kapsamında ilgili tasarım alanındaki Jüri Kurulu üyeliğine başvuran / önerilen adaylar, sahip oldukları 'toplam puana' göre sistem tarafından sıralanır. Puanlama sıralamasında en yüksek 'toplam puana' sahip ilk 20 aday sistem tarafından doğrudan ilgili tasarım alanına Jüri Kurulu üyesi olarak atanır.
Akademik ve mesleki becerileri en üst düzeyde olan tasarımcıların bu görevi her zaman üstlene-bilmesini sağlamak için, jüri üyeliğinin süresi 2 yıl ile sınırlıdır. Herhangi bir jüri üyesinin görev süresi dolduğunda, sistem başvuranları yukarıdaki koşullara göre değerlendirir ve en yüksek puanı alan tasarımcı ilgili tasarım alanında doğrudan Jüri Kurulu üyesi olarak atanır. Görev süresi dolan Jüri Kurulu üyesi yeniden başvuruda bulunursa ve yeterli puanı alırsa, kurul üyeliği görevini sürdürür. Görev süresi dolan ve Jüri Kurulları üyeliği için yeniden başvurmak istemeyen eski Jüri Kurulları üyeleri, isterlerse ve ilgili koşulları karşılıyorlarsa YK üyesi olabilirler .
Takviminde belirtilen zaman dilimi içerisinde katılmış olan tasarımları değerlendirmek. Herhangi bir nedenle, belirtilen zaman dilimi içerisinde tasarımları değerlendiremezse, HYB’ne 2 hafta önceden haber vermek.
Değerlendirme öncesinde yarışmaya katılan tasarımcıların isimlerini incelemek. Katılımcılar arasında 1. derece akrabalık, iş veya öğrenci - öğretmen ilişkisi olduğunu saptarsa 3 iş günü içerisinde HYB'ne bildirmek.
Yarışmaya katılan tasarımları,önceden açıklanan değerlendirme ölçütlerine uyarak değerlendirmek.
Her bir tasarıma verdikleri puanların sonuç listelerinde duyurulabileceğini kabul etmek.
Diğer jüri üyeleriyle hiçbir şekilde iletişim kurmamak.
Görev süresi boyunca Tasarım Olimpiyatlarındaki görevleri kapsamında kimseyle iletişime geçmemek.
Görev süresi boyunca yarışmaya katılan tasarımcılarla hiçbir şekilde iletişime geçmemek.
Jüri Kurulları üyeleri, neden göstermeden, HYB’ne 2 hafta önceden bildirmek koşuluyla istedikleri zaman görevinden çekilebilir. Görevinden çekilmiş olan Jüri Kurulu üyesinin tüm bilgileri Tasarım Olimpiyatları web sayfasından silinir.
JK üyeleri, tasarımları yukarıdaki koşullara ve aşağıdaki iki aşamalı değerlendirme yöntemine göre değerlendirecektir:
İlk aşamada, katılan tüm tasarımları web sayfasından, aşağıda listelenen değerlendirme ölçütlerine uygun olarak, tüm ayrıntılarını özümseyene kadar tek tek inceleyecektir.
İkinci aşamada, HYB tarafından kendilerine sağlanan çevrimiçi "Değerlendirme Formunu" kullanarak, değerlendirme ölçütlerindeki koşullara uygun olarak her bir tasarımı ayrı ayrı puanlayacaklardır.
JK üyelerinin her biri, yukarıda açıklanan işlemleri, değerlendirmeleriyle ilgili hiçbir bilgiyi kamuoyuyla paylaşmadan, kendi mekanlarında kişisel bilgisayarlarını kullanarak çevrim-içi olarak uygulayacaklardır.
Tasarım Olimpiyatlarında, JK üyelerinin görevlerini önceden belirlenmiş olan koşullara uygun olarak yapmaları büyük önem taşır. JK üyeleri, görevlerini yukarıdaki koşullara uygun şekilde yerine getirdikleri sürece dokunulmazlığa sahiptir. Kurucu ile YK üyeleri de dahil olmak üzere hiç kimse JK üyelerinin değerlendirilmesine etki edemez veya onları görevden alamaz. Ancak, JK üyelerinden herhangi birinin yukarıda belirtilen koşullara uygun şekilde görevlerini yerine getirmediğine ilişkin bir bildirim alınırsa, ilgili JK üyesi hakkında Tasarım Olimpiyatları içinde inceleme başlatılır. İnceleme sonucunda HYB, söz konusu JK üyesine yönelik iddialarla ilgili bir dosya hazırlar ve dosyayı değerlendirilmek üzere Kurucu ve YK üyelerine iletir. Kurucu ve YK üyeleri söz konusu dosyayı ayrı ayrı değerlendirir ve JK üyesinin durumuna ilişkin karar için oylama yapılır. Oylamada söz konusu JK üyesinin yukarıdaki koşul ve sorumluluklardan herhangi birini yerine getirmediğinin salt çoğunlukla belirlenmesi halinde, ilgili JK üyesinin JK üyeliği söz konusu durumun belirlendiği gün sona erer. Böyle bir durum tasarımların değerlendirme sürecinden önce ortaya çıkarsa, değerlendirme diğer JK üyelerin değerlendirmeleriyle başlar ve tamamlanır. Böyle bir durum tasarımların değerlendirme süresi içinde ortaya çıkarsa, tasarımların değerlendirme süreci, ilgili JK üyesinin puanları dikkate alınmadan diğer JK üyelerinin değerlendirmelerine göre sonuçlar alınarak devam eder. Böyle bir durum sonuçlar açıklandıktan sonra ortaya çıkarsa, görevi sona eren JK üyesinin puanları dikkate alınmaz ve tasarımların puanları buna göre güncellenir. Sonuçlar ve ödüller yeni puan sıralamasına göre de güncellenir. Böyle bir neden ile görevi sona eren JK üyesinin bir daha Tasarım Olimpiyatlarının hiçbir birimine katılmaması sağlanır.
Sistemin tüm hizmetlerini yürüten ve izleyen birimdir. Görevlerinden bazıları aşağıda listelenmiştir:
Tüm birimler arasında iletişimi sağlamak.
Kamuoyu ile iletişimi sağlamak.
Yarışmacılardan gelen tasarım dosyalarının ön değerlendirmesini yapmak ve ön değerlendirmeyi geçen tasarımları web sayfasında yayınlamak.
Yarışmacıların tasarımlarının değerlendirilmesine yönelik yöntem ve koşullara ilişkin olarak jüri üyelerini bilgilendirmek, bu bağlamda hazırlanan değerlendirme formunu onlara göndermek.
Jüri üyelerince belirlenen yarışma sonuçlarını web sayfasında yayınlamak.
Yarışmacılar ve jüri üyeleriyle ilgili kurala uymayan durumlara ilişkin araştırma yapmak ve bunu ilgili üst birimlere bildirmek.
Oluşturulacak kurullara yapılan üyelik başvurularına ilişkin işlemleri yürütmek.
Ödül programının işleyişine ilişkin üst kurullar tarafından alınan tüm kararların gerekliliklerini yerine getirmek.
Tasarım yarışmalarına aşağıda listelenen bölümlerde lisans derecesi için eğitim alan veya mezun olan tasarımcılar, eğitim aldıkları veya mezun oldukları tasarım alanında, bireysel veya takım olarak yarışmacı olarak katılabilirler.
Mimarlık
Peyzaj Mimarlığı
Şehir ve Bölge Planlama
Birden fazla bölümden eğitim alan veya mezun olan tasarımcılar, eğitim aldıkları veya mezun oldukları tüm tasarım alanlarında ürettikleri tasarımlarla yarışmacı olarak katılabilirler. Üyeleri farklı tasarım alanlarında eğitim alan veya mezun olan tasarım takımları, üyelerinin eğitim aldıkları veya mezun oldukları tüm tasarım alanlarında takım olarak ortak ürettikleri tasarımlarla katılabilirler. Ortak üretilen tasarımlarda, yalnızca tüm müelliflerin oluşturduğu takım ile katılım olasıdır. Önceki yıllarda ödül almamış tasarımlarla sonraki yıllarda yeniden katılım sağlanabilir. Takımlar farklı bilim veya meslek alanlarından kişileri de bünyelerine alabilir.
Öğrencilerin lisans eğitimleri sırasında sorumlu oldukları tasarım dersleri kapsamında üretmiş oldukları projeler ile aşağıdaki temel alanlarda ve kategorilerde yarışmacı olarak katılabilirler.
Temel Alanlar
Mimarlık
Peyzaj Mimarlığı
Şehir ve Bölge Planlama
Kategoriler
Temel Tasarım Projeleri
İkinci Yıl Projeleri
Üçüncü Yıl Projeleri
Bitirme Projeleri
Lisans eğitimini tamamlamış olan mezunlar ve profesyonel iş insanları üretmiş oldukları projeler ile aşağıdaki temel alanlarda ve kategorilerde yarışmacı olarak katılabilirler.
Temel Alanlar
Mimarlık
Peyzaj Mimarlığı
Şehir ve Bölge Planlama
Disiplinler-arası
Kategoriler
Uygulanmamış tasarımlar
Uygulanmış tasarımlar
Yarışmacı olarak katılmak için, her tasarımcının temel kişisel bilgilerinin yanı sıra, kendisi ve tasarımıyla ilgili aşağıdaki belgeleri sağlaması gerekmektedir.
Öğrenci belgesi aşağıdaki özelliklere uygun olarak oluşturulup başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir.
renkli olarak, orijinal boyutunda ve 150 dpi çözünürlükte
"Ad Soyad Öğrenci Belgesi.jpg" adlandırma şablonuna uygun olarak jpg (orta kalitede) (Dosya adında kelimeler arasında bir boşluk olmalıdır.)
Takım olarak katılımda bulunulması durumunda, her bir takım üyesinin öğrenci belgesi yukarıda açıklanan özelliklerde hazırlanıp başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir.
Mezuniyet Belgesi veya Diploma aşağıdaki özelliklere uygun olarak oluşturulup başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir.
renkli olarak, orijinal boyutunda ve 150 dpi çözünürlükte
"Ad Soyad Mezuniyet Belgesi.jpg", "Ad Soyad Diploma.jpg" adlandırma şablonlarına uygun olarak jpg (orta kalitede) (Dosya adında kelimeler arasında bir boşluk olmalıdır.)
Takım olarak katılımda bulunulması durumunda, her bir takım üyesinin mezuniyet belgesi veya diploması yukarıda açıklanan özelliklerde hazırlanıp başvuru sırasında sisteme yüklenmelidir.
Tasarımcılar, tasarımlarının JK tarafından kimlikleri bilinmeden değerlendirilebilmesi için tasarımlarına 2 karakteri sayı, 6 karakteri de harften oluşan toplamda 8 karakterli "rumuz" belirlemeleri gerekmektedir. (Rumuzdaki harfler başvuru sırasındaki tüm dokümanlarda büyük harfli olarak yazılmalıdır. Rumuzdaki harfler ve sayılar herhangi bir sırada olabilirler. Rumuz örneği: AX2YZ5LM)
Yarışmacının tasarımı "A0 Tasarım Paftasında" ayrıntılı olarak incelenip değerlendirileceğinden, yarışmaya katılan tasarımın anlaşılabilmesi için "A0 Tasarım Paftasının" özenle hazırlanması büyük önem taşımaktadır.
"A0 Tasarım Paftası" aşağıdaki teknik dosya özelliklerinde olmalıdır:
yatay yönelimde
A0 (841 mm x 189 mm) boyutunda
300 dpi çözünürlükte
"A0 rumuz.jpg" adlandırma şablonuna uygun olarak jpg (jpg dosyası orta kalitede ve en fazla 20 MB dosya boyutunda olmalıdır) olarak kaydedilmiş (Dosya adındaki "A0" ile "rumuz" arasında bir boşluk olmalıdır. "A0"daki "0" sembolü sıfır sayısıdır.)
Mimarlık alanı için:
Pafta, yarışmacıların tasarımlarını açıklayan aşağıdaki içerikte olmalıdır. Yarışmacılar, içeriğin sunum ölçeklerinde, geçerli bir düzen oluşturmak koşuluyla özgürdür.
Tasarım Adı
Tasarım Raporu (metin 6 - 12 punto yüksekliğinde en fazla 500 sözcükten oluşturulmalıdır)
Diyagramlar / Çizgeler (Temel Tasarım Projelerinde zorunlu değildir)
Uzak Çevre Planı (Temel Tasarım Projelerinde zorunlu değildir)
Vaziyet/Durum Planı (Temel Tasarım Projelerinde zorunlu değildir)
Kot Planları
Kesitler
Görünüş ve Perspektifler
Peyzaj Mimarlığı alanı için:
Pafta, yarışmacıların tasarımlarını açıklayan aşağıdaki içerikte olmalıdır. Yarışmacılar, içeriğin sunum ölçeklerinde, geçerli bir düzen oluşturmak koşuluyla özgürdür.
Tasarım Adı
Tasarım Raporu (metin 6 - 12 punto yüksekliğinde en fazla 500 sözcükten oluşturulmalıdır)
Diyagramlar / Çizgeler (Temel Tasarım Projelerinde zorunlu değildir)
Uzak Çevre Planı (Temel Tasarım Projelerinde zorunlu değildir)
Vaziyet / Durum Planı (Temel Tasarım Projelerinde zorunlu değildir)
Vaziyet Planı Kesitleri (Temel Tasarım Projelerinde zorunlu değildir)
Odak Alanların Planları, Kesitleri ve Görünüşleri (Temel Tasarım Projelerinde zorunlu değildir)
Görünüş ve Perspektifler
Şehir ve Bölge Planlama alanı için:
Pafta, yarışmacıların tasarımlarını açıklayan aşağıdaki içerikte olmalıdır. Yarışmacılar, içeriğin sunum ölçeklerinde, geçerli bir düzen oluşturmak koşuluyla özgürdür.
Tasarım Adı
Tasarım Raporu (metin 6 - 12 punto yüksekliğinde en fazla 500 kelimeden oluşturulmalıdır)
Diyagramlar / Çizelgeler (Temel Tasarım Projelerinde zorunlu değildir)
Nazım İmar Planı
Uygulama İmar Planı
Odak Alanların Planları
Perspektifler
Disiplinler-arası alanı için:
Pafta, yarışmacıların tasarımlarını açıklayan aşağıdaki içerikte olmalıdır. Yarışmacılar, içeriğin sunum ölçeklerinde, geçerli bir düzen oluşturmak koşuluyla özgürdür.
Tasarım Adı
Tasarım Raporu (metin 6 - 12 punto yüksekliğinde en fazla 500 sözcükten oluşturulmalıdır)
Diyagramlar / Çizgeler (Temel Tasarım Projelerinde zorunlu değildir)
Uzak Çevre Planı (Temel Tasarım Projelerinde zorunlu değildir)
Vaziyet/Durum Planı (Temel Tasarım Projelerinde zorunlu değildir)
Kot Planları
Kesitler
Odak Alanların Planları
Görünüş ve Perspektifler
"A4 Tasarım Paftası", "A0 Tasarım Paftasının" içeriğini değiştirilmeden, aşağıdaki dosya özelliklerine göre küçültülmüş versiyonu olmalıdır:
yatay yönelimde
A4 (210 mm x 297 mm) boyutunda
150 dpi çözünürlükte
"A4 rumuz.jpg" adlandırma şablonuna uygun olarak jpg (jpg dosyası orta kalitede ve en fazla 1 MB dosya boyutunda olmalıdır) olarak kaydedilmelidir (Dosya adında "A4" ile "rumuz" arasında bir boşluk olmalıdır.)
Tasarım Olimpiyatlarına katılmaya karar veren tasarımcılar, katılım sürecini aşağıdaki adımlarla tamamlayabilirler:
Katılmaya karar verdikleri tasarıma ilişkin yukarıda ayrıntıları verilmiş olan bilgi ve belgelerin hazırlanması
Takvimde belirlenmiş olan zaman aralığında "Katılım" sayfasında bulunan tasarım alanıyla ilgili çevrim-içi başvuru formu bağlantısından, erişilebilecek olan çevrim-içi forma tasarımlarıyla ilgili hazırladıkları bilgi ve belgelerin yüklemesi ve gönderilmesi
Takvimde belirlenmiş olan zaman aralığında "Katılım" sayfasında yer alan banka hesabına, katıldıkları kategorinin katılım ücretini yatırması (*)
(*) Para aktarma sırasında para aktarma amacına "diğer", açıklama bölümüne ise "Kategori Tasarım Alanı Ad Soyad rumuz" şablonuna uygun olarak bilgiler girilmelidir. "Kategori" ile "Profesyonel" ve "Öğrenci" kategorileri, "Tasarım Alanı" ile: "Mimarlık", "Peyzaj Mimarlığı" ile "Şehir ve Bölge Planlaması" tasarım alanları, "Ad Soyad" ile katılan yarışmacının adı ve soyadı, "rumuz" ile de tasarımcının yukarıda ifade edilmiş olan kurallara göre katıldığı tasarımı için belirlemiş olduğu "rumuz" kastedilmektedir. Takım olarak katılımda ise "Ad Soyad" bölümüne takım temsilcisinin adı ve soyadı yazılmalıdır. Her kelime arasında 1 adet boşluk bırakılmalıdır.
Önemli notlar:
Tasarım Olimpiyatlarına tüm dünyadan çok sayıda yarışmacının katılacak olması nedeniyle katılımın son gün ve saatlerinde internet yoğunluğu yaşanacaktır. Yarışmacı olarak katılım süreci takvimde katılım için belirlenen son tarihte sistem tarafından otomatik olarak kapatılacağından, katılımcıların katılım sürecinde herhangi bir sorun yaşamamaları için katılım işlemlerini günler öncesinden tamamlamaları önerilir.
Alınacak olan katılım ücreti Tasarım Olimpiyatlarının sayısal sergisinin oluşturulması ve sayısal serginin yayınlanması ile bir sonraki dönemin parasal ödüllerinin oluşturulmasında kullanılacaktır.
Tasarım Olimpiyatları Takvimini kontrol etmek ve takvimde belirlenmiş olan zaman dilimlerinde gerekli olan işlemleri yapmak.
Başvuru öncesinde JK üyelerini incelemek. JK üyelerinden herhangi biri arasında 1. derece akraba, süren bir öğretmen - öğrenci veya iş ilişkisi olduğu durumda, ilgili JK üyesinin görevde olduğu yıllarda Tasarım Olimpiyatlarına katılmamak.
Tasarım Olimpiyatlarına, kendisinin veya içinde bulunduğu takımın tasarımıyla katılmak.
Tasarım Olimpiyatlarına katılmakla yarışmacılar aşağıdaki koşulları kabul etmektedir.
Yarışmaya katıldığı tasarımın, JK üyeleri tarafından değerlendirileceğini kabul etmek ve sonucuna itiraz etmemek.
JK üyelerinin değerlendirmelerini etkilememek için, Tasarım Olimpiyatları değerlendirme süresi boyunca JK üyeleriyle doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir şekilde iletişim kurmamak.
Tasarım Olimpiyatları HYB tarafından ilan edilecek olan sonuçları kabul etmek.
Yarışmacı olarak katıldıktan sonraki süreçte herhangi bir anlaşmazlık çıkması durumunda HYB’nin tek karar verici olduğunu kabul etmek.
Katıldıkları tasarımın paftalarının ve bilgilerinin Tasarım Olimpiyatlarının web sitesinde yayınlanmasına izin vermek.
Katılım sırasında sağlayacakları bilgi ve belgelerin, Tasarım Olimpiyatlarının web sayfasında kendi tasarımlarının anlatımında kullanılmasına izin vermek.
Tasarım Olimpiyatlarında adalet çok büyük önem taşımaktadır. HYB, yarışmacılardan herhangi birinin yukarıda belirtilen koşullara uygun hareket etmediğine ilişkin bir bildirim alırsa, HYB ilgili yarışmacı hakkında bir iç-soruşturma başlatacaktır. HYB, soruşturma sonucunda söz konusu yarışmacının yukarıdaki koşullardan herhangi birini yerine getirmediğine ilişkin somut deliller bulursa, söz konusu yarışmacı söz konusu durumun saptandığı gün Tasarım Olimpiyatlarından çıkarılır.
Kurallara uyulmaması durumu sonuçlar açıklanmadan önce gerçekleşmişse, Tasarım Olimpiyatlarındaki değerlendirme süreci ilgili yarışmacının yarışmadan çıkarılması ile devam eder ve katılmış olan diğer yarışmacıların tasarımları üzerinden yarışma sonuçlandırılır. Kurallara uyulmaması durumu sonuçlar açıklanmadan önce gerçekleşmişse ve böyle bir duruma karışan yarışmacı ödülünü almışsa, ödülü iptal edilir ve yarışmadan çıkarılan yarışmacının ödülü, puan sıralamasında bir sonraki sırada olan yarışmacıya verilir. Yarışmadan çıkarılan yarışmacının adı Tasarım Olimpiyatları HYB'i tarafından kamuoyuna duyurulur ve ilgili yarışmacının Tasarım Olimpiyatlarının hiçbir biriminde ve sürecinde yer almaması ve sonraki 2 dönemde yarışmacı olarak katılamaması sağlanır.
Tasarım Olimpiyatlarına katılan yarışmacıların tasarımları 2 aşamada değerlendirilir. İlk aşamada HYB tarafından kurallara uygunluk açısından "ön değerlendirmeden" geçirilir. İkinci aşamada ise içerik ve değer açısından "JK değerlendirmesinden" geçer. HYB’nin "ön değerlendirmesini" geçemeyen tasarımlar "JK değerlendirmesi" aşamasına alınmazlar.
"Ön değerlendirme" aşamasında, yarışmacıların tasarımları yukarıda tüm detayları verilen sunum kural ve düzenine uygunlukları açısından HYB tarafından değerlendirilir. Yukarıda açıklanan koşullara en küçük bir uyumsuzluk, yarışmacılar arasında dengesizliğe yol açacağı için "ön değerlendirmede" elenme nedenidir. "Ön değerlendirme" aşamasını geçen tasarımlar "JK değerlendirmesi" aşamasına geçer. "Ön değerlendirme" aşamasını geçemeyen tasarımlar yarışma dışı bırakılır ve Tasarım Olimpiyatları web sitesinin sergisinde yayınlanmazlar.
JK üyeleri, "JK Üyelerinin Tasarım Değerlendirme Yöntemi" ve "Değerlendirme Ölçütleri" bölümünde belirtilen koşullara uygun olarak "ön değerlendirme" aşamasını geçen tüm tasarımları değerlendirecek ve her bir tasarıma 0 ile 10 arasında puan verecektir. JK üyelerinin verdiği puanlar sistem tarafından toplanacak ve her tasarımın değerlendirme sürecinden aldığı toplam puanı ortaya çıkacaktır. Katılmış olan tasarımlar, JK üyelerinin toplam puanlarına göre en yüksekten en düşüğe doğru sistem tarafından sıralanacaklardır. Ortaya çıkacak sıralama, verilecek olan ödüllerin sırasıyla eşleştirilerek ilgili tasarımların müelliflerine hak etmiş oldukları ödüller verilecektir.
Yarışmaya katılan tasarımlar, aşağıda verilen beklentiler kapsamında JK üyeleri tarafından bireysel olarak derinlemesine incelenerek değerlendirilecek ve puanlanacaktır.
Estetik değerler
Yenilik
Tutarlılık
Olgunluk
Netlik
Derinlik
Bilimsel değerler:
İşlevsellik
Sürdürülebilirlik
Bilim alanına katkı (kuram, yöntem, model, yaklaşım vb.)
Doğanın korunması, onarımı ve yenilenmesi
İnsan yaşam kalitesinin yükseltilmesi
Küresel sorunlara yönelik öneri ve çözümler
Öğrenci kategorilerindeki "Temel Tasarım Projeleri" yalnızca "Estetik değerler" kapsamında değerlendirilecektir.
Yukarıda açıklanan "değerlendirme ölçütlerine" göre, her tasarım alanının her kategorisindeki tasarımlar, JK üyeleri tarafından verilen puanlara göre sıralanacaktır.
Puan sıralamasında:
Sıranın en üstündeki ilk 3 tasarım "Büyük Ödülü" alacaktır.
Sıralamada sonraki 6 tasarım "Onur Ödülü" alacaktır.
Sıralamada sonraki 9 tasarım "Övgü Ödülü" alacaktır.
Yukarıda ifade edilmiş olan ödülleri kazanmış olan müelliflere kazandıkları ödülü ifade eden "Dijital Ödül Sertifikası" verilecektir. Verilecek olan ödüllerin parasal karşılıkları, ilgili yılın sponsor ve reklam gelirleri netleştikten sonra, HYB tarafından kamuoyuna duyurulacaktır.
Ödül kazanan ve kazanmayan tasarımlar, koşullar izin verdiği sürece, tasarım tarihinde yerini almak üzere Tasarım Olimpiyatlarının web sitesinde kalıcı olarak sergilenecektir. Böylelikle müellifler başarılarını dünyanın her yerinden ve her zaman kanıtlaya-bileceklerdir. Bu sergi aynı zamanda tüm tasarımcılar ve tasarım öğrencileri için kendilerini geliştirecek bir görsel bilgi kaynağı oluşturacaktır.
Tasarım Olimpiyatları, aşağıdaki yıllık zaman çizelgesine uygun olarak her yıl düzenlenir:
JK ve TK üyelikleri için başvuru kabulü: 1 Mayısta başlar, 31 Martta sona erer
JK ve TK üyelik başvurularının değerlendirilmesi: 1 Nisanda başlar, 29 Nisanda sona erer
Yeni JK ve TK üyelerinin açıklanması: 30 Nisanda
Tasarımcıların yarışmaya dosyalarını göndermeleri: 1 Mayısta başlar, 27 Temmuzda sona erer
Tasarımcıların yarışma katılım ücretlerini yatırmaları: 28 Temmuzda başlar, 31 Temmuzda sona erer
Katılmış olan tasarımların HYB tarafından değerlendirilmesi: 1 Ağustosta başlar 30 Eylül sona erer
Tasarımların JK üyeleri tarafından değerlendirilmesi: 1 Ekimde başlar, 30 Kasımda sona erer
JK üyelerinin değerlendirmelerinin YK üyeleri tarafından kontrol edilmesi ve onaylanması: 1 Aralıkta başlar, 30 Aralıkta sona erer
Sonuçların duyurulması: 31 Aralıkta
Dijital serginin başlangıcı: 1 Ocakta başlar ve teknolojik olanaklar izin verdiği sürece sonsuza kadar devam eder
Tasarım Olimpiyatlarının takvimi "Türkiye Saati" saat diliminde çalışır.
[xx] Görselin anlamı: Ur-Nammu Kanunu, bilinen en eski kanundur. Mezopotamya'dandır ve Sümer dilinde MÖ 2100-2050 civarında tabletlere yazılmıştır. "Düşmanlığı, şiddeti ve adalet çığlıklarını ortadan kaldırdım" gibi güçlü ifadeleri içerir.