[x] Görsel: Babil Kralı Hammurabi yazıtının kısmi görseli (Louvre Museum). (görselin anlamı için sayfa sonuna bakın lütfen)
A call from the Design Olympiads to the designers all around the earth to become jurors and representatives at the Design Olympiads!
[x] Görsel: Babil Kralı Hammurabi yazıtının kısmi görseli (Louvre Museum). (görselin anlamı için sayfa sonuna bakın lütfen)
Tasarım Olimpiyatları Yürütme Kurulu (YK), Jüri Kuruluna üye belirleme ölçütlerinden çoğunu sağlamış olan, çalıştıkları tasarım alanına önemli katkılarda bulunmuş olan ve sportif erdeme inanan tasarımcılardan oluşur. YK üyelerinin görevleri, sorumlulukları ve belirlenme yöntemi ile ilgili tüm bilgilere "Hakkında" sayfasından ulaşılabilir.
Günay Erdem,
PhD, MArch, BArch,
Mimar,
Kentsel Tasarımcı,
Akademisyen
Lisans ve yüksek lisans eğitimlerini mimarlık alanında, doktora eğitimini ise peyzaj mimarlığı alanında tamamlamıştır. Yüksek lisans tezini tasarım yarışmalarındaki disiplinler-arası işbirliğinin limitleri üzerine yaptığı araştırmaların sonucunda hazırlamıştır. Doktora tezini ise, yapıların bünyelerinde bitkisel yüzeyler üretmenin limitleri üzerine yaptığı araştırmaların sonucunda hazırlamıştır.
Lisans eğitimi döneminden başlayarak çeşitli ekipleri ile müellif olarak 100'ün üzerinde ulusal ve uluslararası tasarım yarışmasına katılmıştır. Katılmış olduğu tasarım yarışmalarından 10'larca ödül almıştır.
Tasarım yarışmalarıyla beraber profesyonel olarak 40'tan fazla farklı ülkeye yüzlerce proje tasarlamıştır. Tasarlamış olduğu ve tasarım süreçlerini yönettiği projeler tek fonksiyonlu (1-4 kullanıcı: 100m2'ye kadar) projelerden mahalle ölçekli karma projelere (10.000 nüfuslu: 1.000.000m2'ye kadar) kadar çeşitlilik göstermiştir. Tasarlamış olduğu projelerin türleri, konut, ticari ve benzeri günlük çok yaygın türlerden, marinalar, limanlar, özel kuvvetler eğitim merkezleri ve benzeri gibi çok uç örneklere kadar çeşitlilik göstermiştir. Tasarımlarının bazıları ulusal ve uluslararası tasarım yarışmalarda ödüllendirilmiştir. Bazı projeleri Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) ve TMMOB Mimarlar Odasından takdir ödülleri almıştır.
Almış olduğu eğitimlerden ve mesleki tecrübelerinden kaynaklı olarak tüm tasarımlarında: mimarlık, peyzaj mimarlığı ile şehir ve bölge planlama disiplinlerinin sınırlarını çözmeye çalışmıştır. Bu disiplinler arası yaklaşım sayesinde tasarımlarını daha kapsamlı bir biçimde ele almayı hedeflemiştir.
2018 yılında Hint makamları tarafından “The Black Taj: An Incomplete Memory of the Mughal Empire” uluslararası proje yarışmasında Jüri Üyesi olarak seçilmiştir. Bu görev ile Günay Erdem, Türkiye dışında düzenlenmiş olan uluslararası proje yarışmasında herhangi bir Türk hükumeti veya Türk sivil örgütü katılımı olmaksızın Jüri Üyesi olarak davet edilen ilk Türk Mimar olmuştur.
2022 yılında, Türkiye'nin uzay hedefleri kapsamında ilgili kamu kurum ve kuruluşlar ile Bursa Uludağ Üniversitesinin birlikte açmış olduğu Ay Üssü Tasarım yarışmasına ekibiyle katılmış ve ödül almıştır. Tasarım yarışması sürecinde, NASA, SpaceX, Avrupa Uzay Ajansı ve benzeri uluslararası kuruluşların uzay koşullarında mimarlık alanında yapmış oldukları çalışmaları araştırmıştır. Yapmış olduğu araştırmaların sonucu olarak Ay koşullarında üretilebilecek kendi kendine yetebilen yapılaşma ve kentleşme stratejileri geliştirmiştir.
Doktora çalışmaları sonrasında: “Tasarımın Temelleri”, “Mimari Tasarım”, "Peyzaj Tasarımı", “Mimari Fikir Geliştirme ve Sunum”, “Kavramsal Tasarım”, "Uzay Ortamı için Mimari Tasarım" ve “Mimarlıkta Etik” alanlarında araştırmalar yapmış ve önemli bilgi birikimine sahip olmuştur. Bu akademik birikimini çeşitli üniversitelerde: tasarım stüdyo dersleri ve seçmeli dersler vererek paylaşmıştır.
Oğuz Yılmaz,
Prof, PhD, MLA, BLA,
Peyzaj Mimarı,
Kentsel Tasarımcı,
Akademisyen
1956 yılında Ankara’da doğdu. Kurtuluş lisesinden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümünü kazandı. 1980 yılında lisans eğitimini tamamlayarak 1981 yılında aynı bölümde Asistan olarak göreve başladı. 1987 de lisansüstü eğitimini tamamladı ve Bilim Doktoru unvanını aldı. 1990’da Yardımcı Doçentliğe, 1993’te Doçentliğe atandı. 1997 yılında Peyzaj Mimarlığı Akademik Topluluğunun (PEMAT) oluşturulma düşüncesini ortaya koydu. 1999-2000 öğretim yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yapılanma çalışmalarında kendi isteği ile görev aldı, yeşil alan birimini kurdu ve Rektör danışmanlığı yaptı.2000 yılında Profesörlüğe atandı. Bu süreçte başta Ankara olmak üzere birçok kentimizdeki ulusal projeler ile Ürdün, Libya gibi ülkelerdeki uluslararası projelerin yürütülmesinde yer aldı.
2008 yılında,daha önce iki kez bölüm başkan yardımcılığı yaptığı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı oldu. Bu dönemde bölüm eğitim programlarının düzenlenmesi ve Bologna Ölçütlerine uyumlaştırılmasında önemli rol oynadı. Meslek alanına yönelik sempozyum ve çalıştaylar düzenledi. Eğitimde birlik sağlamak ve mesleki alanda daha etkili olabilmek için 2009 yılında Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanları Konseyinin (PEMKON) kuruluşunun gerçekleştirmesini sağladı.
2010 yılında Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanlığına seçildi ve bölüm başkanlığı görevinden erken ayrıldı.Daha önce de iki dönem 2. Başkanlığını yaptığı Peyzaj Mimarları Odası başkanlığı sürecinde odaya olan güvenin sağlanması, yönetişim, kurumsallaşma, uluslararası ilişkiler, oda teknolojik altyapısı, kütüphane, yayınlar, yarışmalar, yaz okulları ve mülk alımı konularında önemligelişmeler sağladı.Mesleki akreditasyon ve mesleki yasa konularında ilk çalışmaları başlattı.
Uzun yıllardır akademik topluluğun yasal kimliğe sahip bir kuruluş beklentisine karşılık olarak, PEMKON kararıyla 2018 yılında Peyzaj Mimarlığı Eğitim ve Bilim Derneği (PEMDER) kuruluşunda yer aldı ve 2. Başkanlık görevini üstlendi. Dernek çalışmalarında ana hedeflerden olan eğitimde akreditasyon bağlamında, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) 08/04/2020 tarihli toplantısında alınan kararla, derneğin Peyzaj Mimarlığı Öğretim Programlarının akreditasyonu konusunda yetkilendirilmesinde görev aldı.
Bilimsel çalışma ve uzmanlık alanları; peyzaj tasarımı, kentsel tasarım, peyzaj mimarlığı eğitimi ve peyzaj mimarlığı tarihidir. Ulusal proje yarışmalarında ekip ile birlikte 2 ödül ve 4 mansiyon kazandı,Birçok döner sermaye proje çalışmasına katıldı ve yürüttü. 5 TÜBİTAK, 3 Arge ve 2 Avrupa Birliği projesinde yer aldı ve yürüttü. AB destekli uluslararası ErasmusCulturescape öğrenci eğitim programlarında 3 yıl görev aldı. Lisansüstü eğitim programında 10 Doktora ve 22 Yüksek Lisans öğrencisi yetiştirdi. Kitap, makale ve derleme olarak yayınları ve bildirileri bulunmaktadır.Halen birçok üniversitenin bölümlerinde ve medya ortamlarında söyleşi, panel, çalıştaylara katılmakta, konferanslar vermektedir.
11 Mart 2023 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyeliğinden emekli olan Prof. Dr. Oğuz Yılmaz günümüzde ve PEMDER 2. Başkanlığı görevini yürütmektedir. Evli (Sevtap) ve bir kız çocuk (Selen) babasıdır.
Mehmet Tunçer,
Prof, PhD, MCRP, BCRP,
Şehir ve Bölge Plancısı,
Kentsel Tasarımcı,
Akademisyen
Prof. Dr. Mehmet Tunçer: 1980’de Yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden mezun olmuş, ODTÜ Restorasyon ABD’nda Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi, Kamu Yönetimi ve Siyaset ABD (Kent ve Çevre Bilimleri) da, Doktora Tezi’ni tamamlamıştır. 1999’da “Kentsel Koruma” doçent ünvanını almış, 2009 ‘da Restorasyon ABD’nda Profesör olmuştur.
40 yıllık meslek yaşamında kentlerde, tarihsel, arkeolojik ve doğal koruma alanlarında restorasyon, koruma, ıslah ve yenileme plan ve projelerinde, proje yöneticiliği ve danışmanlık yapmıştır.
Şehir Planlaması, çevre planlaması, kentsel tasarım, tarihsel ve doğal çevre koruma politikaları üzerine ikisi Kültür Bakanlığı tarafından yayınlanmış 14 kitabı, 18 ortak kitap çalışması, bölge planlaması, kentleşme politikaları, tarihsel ve doğal çevre koruması, şehir planlaması, kentsel tasarım, ekolojik çevre vb. konularda uluslararası ve ulusal bilimsel toplantılarda sunulmuş ve yayınlanmış 80 civarında bildirisi, akademik vd. çok sayıda yazı ve makalesi bulunmaktadır.
Halen Çankaya Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde tam zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Çankaya Üniversitesi, “Fen Bilimleri Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeliği” ve “Kent ve Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü” görevlerini üstlenmiştir.
YK üyelerinin görevlerine ve üye belirlenmesi ile ilgili sürecin tüm ayrıntılarına "Hakkında" sayfasından ulaşılabilir. YK üyesi olarak, Tasarım Olimpiyatları sisteminin gelişmesine katkı sağlamak isteyen tasarımcılar, aşağıdaki bağlantıdan başvuruda bulunabilirler.
[xx] Görselin anlamı: Ur, Lagash ve Shuruppak gibi şehirlerden elde edilen verilere göre Sümerler tarihte ilk hukuk sistemlerinden birini geliştirmişlerdir. Tabletlerdeki kayıtlar hukuku, "di-kud" (Sümerce'de "karar veren kişi" anlamına gelir) olarak anılan kişilerin uyguladığını göstermektedir.